Επιστημονική ομάδα της ΔΑΔΑ

Η Επιστημονική Ομάδα είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των αξιολογητών και αποτελείται από τους συγγραφείς:

Σουζάνα Παντελιάδου

Η Σουζάνα Παντελιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής – Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα και ειδικεύθηκε στις Μαθησιακές Δυσκολίες στις ΗΠΑ, όπου και εργάσθηκε ως ερευνήτρια. Στην Ελλάδα, διδάσκει στο πανεπιστήμιο από το 1991 και έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.  

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα της δυσλεξίας. Ακόμη, η έρευνα και το έργο της εστιάζουν στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. 

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής και ειδικής αγωγής, είναι συγγραφέας σε πολλά σχετικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Φαίη Αντωνίου

Η Φαίη Αντωνίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ψυχολογίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το διδακτορικό της στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. 

Εκπόνησε τη μεταδιδακτορική της διατριβή, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Ειδική Αγωγή & Ψυχολογία, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2007 και έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομάδες δημιουργίας και στάθμισης ακαδημαικών (Τεστ-Αναγνωσης, Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008) και γνωστικών εργαλείων αξιολόγησης της νοημοσύνης (RAVEN, Σιδερίδης, Αντωνίου, Μουζάκη, & Σίμος, 2015. WPPSI-III, Σιδερίδης & Αντωνίου, 2015). 

Έχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και ΕΣΠΑ επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο των Μαθησιακών Δυσκολιών. 

Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εστιάζεται στην αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών κατανόησης και γραπτής έκφρασης παιδιών με και χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες.

Γεώργιος Σιδερίδης

Ο Γεώργιος Δ. Σιδερίδης είναι καθηγητής παιδαγωγικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεθοδολόγος Ερευνών στο Νοσοκομείο Παιδιών της Βοστόνης και Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. 

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Αναπτυξιακή και Παιδική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και έκανε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και είναι μέλος των συντακτικών συμβουλίων στα περιοδικά Journal of Learning Disabilities, Exceptional Children, Remedial and Special Education, Learning Disabilities Research and Practice, Assessment for Effective Interventions, Reading and Writing Quarterly, Psicothema, European Journal of Education και Ψυχολογία. Είναι επίσης πρόεδρος του International Academy for Research in Learning Disabilities.